KAROL ŻURAWSKI

 
design atelier dedicated to landscape, architecture and objects.


contact us:

 

ul. Hauke Bosaka 25, 01-540 Warsaw, Poland
mail@karolzurawski.com
+48 601 35 64 08
instagram
facebook

Konkurs na dziedziniec, Uniwersytet Warszawski
Pavilion and the courtyard, University of Warsaw


competition, 3rd place
In the historical campus there are many valuable classical buildings, but they are all of an enclosed nature. There is a need for a one with more open character. A building to meet, work together, discuss important issues or just spend a relaxing moment. We proposed a light wooden pavilion with a simple, almost classical structure and with stoa like space widely open to the courtyard full of new greenery.

client: Univeristy of Warsaw. team: Kacper Karpiński, Dawid Roszkowski, Karol Żurawski. collaboration: landscape architect Łukasz Kowalski, structural engineer Wojciech Kapela, HVAC engineer Jacek Płochocki. 2019

Recreational area at the riverside
Recreational area at the riverside, Wawer


ongoing project
The terrain along the Vistula river in the south part of Warsaw has a potential of being an attractive place to spend leisure time. Proximity of water, distant views and lush greenery full of wild life are some of the values of this occasionally flooded area. We work with the terrain, water, plants and small architectural pieces to make this place suitable for people searching for relaxation and contact with nature.

client: City of Warsaw. team: Kacper Karpiński, Karol Perkowski, Dawid Roszkowski, Karol Żurawski. collaboration: landscape architect Łukasz Kowalski, structural engineer Neven Kostic and Wojciech Kapela, hydrologist Piotr Kuzniar. 2017-

Most dla pieszych, Warszawa
Pedestrian bridge, Warsaw


competition
Our proposal of the bridge reminds an arcade passage. It is thanks to the vierendeel steel structure that has vertical columns carrying forces and to the structural roof that covers the way protecting people from the rain, snow and too much sun. The arcade gives a sense of enclosure and spatial safety while crossing 400m river. Next to the bridge there would be a viewing platform with a panoramic café.

client: City of Warsaw. team: Kacper Karpiński, Karol Perkowski, Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Thomas Ekwall. 2017

Chalet extension
Chalet extension, La Lécherette


built project
The new wood workshop is an extension of a traditional Swiss house in a small Alpine village of Vaud region. A bright working space lit with a generous skylight is carved in a slope of a hill and veiled with a meadow.

client: private. team: Tomasz Podniesiński, Karol Żurawski. 2014-2017

Wettbewerb Schulanlage Allmend Passerelle Haspelsteg
Allmend school, Zürich Manegg


competition
All rooms are on the perimeter of the building and are well lit with natural light. The inner staircase is brightened with sunlight coming from the top. The structure is composite: slabs are concrete, columns are made of timber. The walls are non-bearing light-weight wooden panels. Their layout is changeable and can adapt to changes in the education program.

client: City of Zürich. team: Zofia Roguska, Patrycja Dyląg, Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Neven Kostic. 2016

WKD
Warsaw Commuter Railway


competition, 3rd prize.
Project of the new train stations for the Warsaw Commuter Railway (WKD) which goes through the satellite garden cities in the suburbs of the capital. It is located in a historically valuable context. The simple structure of the canopies are assembled with wooden prefabricated elements. Together with the glass panels of the walls they give shelter to the passengers from a bad weather.

client: WKD. author: Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Neven Kostic. 2016

50/50, wystawa zdjęć Nicolasa Grospierre'a w Teatrze Wielkim Operze Narodowej
50/50 exhibition, Warsaw


built project
Design of the exhibition organised to celebrate 50th anniversary of reconstructing the Teatr Wielki - Polish National Opera. 50 photographs of a contemporary artist Nicolas Grospierre depicting the spaces of the building were exhibited in the lavish foyer of the theatre.

client: Teatr Wielki - Polish National Opera. team: Maria Giovanna Drago, Tomasz Podniesiński, Karol Żurawski. collaboration: curator Igor Gałązkiewicz. 2015

Krematorium, Thun
Crematorium, Thun


competition
The project is based on a believe that experiencing nature can help soothing nerves and that this can be universal and independent from the culture and religion. A series of inner enclosed gardens is introduced in the design of the crematorium to give intimate and neutral space to be in contact with one's own feelings and memories.

client: City of Thun. team: Maria Giovanna Drago, Joseph Redpath, Karol Żurawski. collaboration: landscape architect Martyna Ciszewska, structural engineer Neven Kostic. 2015

Izba Pamięci na Cmentarzu Powstańców Warszawy, Warszawa
Warsaw Insurgents Cemetery


competition, 2nd prize.
Design of the Memorial Room dedicated to the fallen victims of the Warsaw Uprising in the Warsaw Insurgents Cemetery.

client: city of Warsaw. author: Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Maciej Łuczak. 2015

Pawilon edukacyjny, Golędzinów
Educational pavilion, Golędzinów


competition, honourable mention.
Pavilion would consist of wooden roof supported on a numerous wooden pillars and glazed walls. It was designed to be part of natural landscape of a recreational green area at the riverside in Warsaw.

client: city of Warsaw. team: Tomasz Gancarczyk, Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Neven Kostic, landscape architect Martyna Cieszewska, HVAC engineer Iwona Łazarska. 2015

Muzeum Sztuki Nowoczesnej na Opener Music Festival 2014
Warsaw MoMA at the Open'er 2014, Gdynia


built project
Design of the exhibition "Show Us Your Dreams" displaying the collection of the Museum of Modern Art in Warsaw at the Open’er Festival.

client: Muzeum Sztuki Nowoczesnej. team: Tomasz Gancarczyk, Karol Żurawski. collaboration: curator Szymon Maliborski 2014

Mobilny pawilon dla Teatru Wielkiego - Opery Narodowej, Operalab
Operalab pavilion, Warsaw


competition, 1st prize.
Mobile pavilion for the Teatr Wielki - Polish National Opera. An easily adaptable space for organising concerts, lectures and exhibitions to be set up in different locations.

client: Teatr Wielki - Polish National Opera. team: Karol Żurawski. collaboration: structural engineer Neven Kostic. 2013-

konkurs na Muzeum Historii Polski w Warszawie
Museum of Polish History, Warsaw


competition
The house for the museum was planed to be erected in the prominent place of the city - at the edge of the Warsaw escarpment after covering with a platform the Łazienkowska road. This would sew together the parts of the landscape divided by the excavation of the road and create human friendly continuity of park area.

author: Karol Żurawski. 2009

ławka z drewna sosnowego
the pine bench


built project
A massive piece of solid wood. The richness of the lively material is exposed with time. Seamless and smooth in the beginning it slowly starts to crack. It is natural reaction to the changes in outer conditions. Thanks to rain and sun the patina shows up: the surface gets the noble silver-gray colour. The bench was build at the entrance to the Museum of Modern Art in Warsaw at Pańska street.

author: Karol Żurawski. 2009

konkurs na centrum kulturalne Nowy Teatr w Warszawie
Nowy Teatr, Warsaw


competition
There was a valuable historical hall, a former garage for repairing vehicles, planed to be reused as a theatre and a cultural centre. The main design decision was to create a necessary extension apart from the historical building and thus keeping access and a view to the old one unobstructed. The buildings would be connected underground and the space in-between them was planned to become a lively square with.

author: Karol Żurawski. 2009

konkurs na krzyż upamiętniający wizytę Jana Pawła II w Warszawie
The Cross, Warsaw


competition
The task of the competition was to design a cross commemorating the visit of John Paul II on the Piłsudskiego square. But the cross was already there, on the pavement of the square. It was created by thousands of people putting candles on the ground after the Pope's passed away. The wax of of the candles sunken in the concrete and permanently marked the cross. There was no need to design a new one, just to expose the one that was there.

author: Karol Żurawski. 2008

pawilon sanitarny w Parku Wydmowym na Helu
pavilion in the Dune Park, Hel


competition, 2nd prize
A pavilion stands on a dune next to the beach. It contains toilets and changing rooms. The walls are made of double glazing with thin layer of sand in-between. They transmit light but not the view. The wooden structure is simple and reminds the typical one used in the region from ages.

author: Karol Żurawski. collaboration: 3d graphic Paweł Filip 2009

.