> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Cmentarz Powstańców Warszawy

 
konkurs, 2. nagroda



Izba Pamięci poświęcona ofiarom Powstania Warszawskiego ma powstać przy Cmentarzu Powstańców Warszawy, który zlokalizowany jest wokół starej glinianki. Na cmentarzu jest już pomnik w postaci niewielkiego wzniesienia. Powstało on z prochów mieszkańców stolicy, którzy zginęli w trakcie Powstania. Cmentarz ten nie jest powszechnie znany, nie jest dobrze widoczny z pobliskiej ulicy. Zaprojektowana budowla miała stać się bramą wyznaczającą wejście na cmentarz i podkreślać widoczny w oddali istniejący pomnik-wzniesienie. Ma formę arkady, w której brakuje ciągłości kolumn. W centralnej części, tam gdzie nie ma podpór, betonowy dach ugina się. Pomieszczenie Izby Pamięci, która przechowuje wspomnienie ofiar Powstania, znajduje się pod ziemią.



wybór ilustracji

informacje



main entrance to the courtyard
widok na istnięjący pomnik ponad glinianką
flexible working space
nowa brama na cmentarz
new design of the courtyard
widok frontowy
side entrance
widok z parku cmentarnego
side entrance
platforma z dalekim widokiem na pomnik
side entrance
arkada osłania tablice pamięci i wejście do Izby Pamięci
side entrance
wyjście z Izby Pamięci
side entrance
wyjście z Izby Pamięci
> >
klient
miasto stołeczne Warszawa

autor
Karol Żurawski

współpraca
konstruktor Maciej Łuczak

2015

English
ENG
  <<          <          >                
Cmentarz Powstańców Warszawy
x