> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Krematorium, Thun-Schoren

 
konkurs



Zadaniem projektowym była rozbudowa istniejącego cmentarza oraz budowa nowej siedziby krematorium i ogrodnika. Postanowiliśmy wybudować osobny obiekt dla ogrodnika - przypominający typową zabudowę zagrodową z wiejskiego otoczenia cmentarza - i użyć go jako bufora pomiędzy krematorium i istniejącymi domami jednorodzinnymi. Projekt samego krematorium jest oparty na przekonaniu, że niezależnie od uwarunkowań kulturowych doświadczanie natury może ukoić nerwy. Ma to znaczenie, ponieważ budynek ma być używany przez wyznawców różnych religii. W projekcie krematorium wprowadziliśmy serię wewnętrznych ogrodów, żeby zapewnić kameralną i neutralną przestrzeń dla doświadczających straty najbliższych.



wybór ilustracji

informacja



main entrance to the courtyard
rozbudowa cmentarza, krematorium i dom ogrodnika
flexible working space
widok zachodni
new design of the courtyard
strefa wejścia
side entrance
wewnętrzny ogród
side entrance
przestrzeń otaczająca wewnętrzny ogród
side entrance
pomieszczenie - chłodnia
side entrance
pomieszczenie ostatniego pożegnania
side entrance
zieleń ogrodowa widoczna przez matowe szkło
> >
klient
miasto Thun

zespół
Maria Giovanna Drago
Joseph Redpath
Karol Żurawski

współpraca
architektka krajobrazu Martyna Cziszewska
konstruktor Neven Kostic

2015

English
ENG
  <<          <          >                
Krematorium
x