> >

KAROL ŻURAWSKI

 
design atelier





Crematorium, Thun-Schoren

 
competition



The task was to extend the existing cemetery and design a new house for crematorium and a gardener. We decided to put gardener in a separate house - a one reminding a typical building from the agricultural surrounding and to use it as a buffer between the crematorium and the existing single family houses. The project of the crematorium building is based on a belief that independently from cultural background experiencing nature can help to find comfort after death of someone close. This universalism is important as the building will be used by people of different religions. In the design of the crematorium we introduced a series of inner enclosed gardens to provide intimate and neutral space for the people that experience the loss.



set of images

info



main entrance to the courtyard
cemetery extension, crematorium and the gardener house
flexible working space
west view
new design of the courtyard
entrance area
side entrance
inner garden
side entrance
space surrounding the inner garden
side entrance
cooler rooms
side entrance
pre-oven room
side entrance
garden plants seen through a diffuse glass
> >
client
City of Thun

team
Maria Giovanna Drago
Joseph Redpath
Karol Żurawski

collaboration
landscape architect Martyna Cziszewska
structural engineer Neven Kostic

2015

polski
PL
  <<          <          >                
Crematorium
x