> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Most dla pieszych, Warszawa

 
konkurs



Nasz most w centrum Warszawy łączący ulicę Karową z ulicą Okrzei przypomina arkadę. Daje ona poczucie przestrzennego bezpieczeństwa osobom przekraczającym szeroką, ponad 400 metrową rzekę. Dach osłania pieszych i cyklistów przed deszczem, śniegiem i nadmiarem słońca w upały. Arkada jest efektem użycia stalowej konstrukcji kratownicowej vierendeel'a, w której pionowe kolumny potrafią przenosić obciążenia oraz dachu, który również ma właściwości konstrukcyjne. Bezpośrednio przy moście zaproponowaliśmy platformę widokową z panoramiczną kawiarnią. Chcieliśmy by nasz most nie tylko pełnił rolę ciągu komunikacyjnego, ale był miejscem, w którym przechodnie mogliby doświadczać piękna widoków na rzekę i Warszawę.



wybór ilustracji

informacje



east view
widok od wschodu
east entrance
wschodnie wejście
new design of the courtyard
widok z ulicy Okrzei
the arcade
arkada
side entrance
ławka z widokiem na rzekę
viewing platform with a panoramic café
platforma widokowa z panoramiczną kawiarnią
viewing platform with the stairs to the riverside park
platforma widokowa ze schodami do parku nad rzeką
> >
klient
miasto stołeczne Warszawa

zespół
Kacper Karpiński
Karol Perkowski
Karol Żurawski

współpraca
konstruktor Thomas Ekwall

2017

English
ENG
  <<          <          >                
Most dla pieszych
x