> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Pawilon edukacyjny, Warszawa

 
konkurs, wyróżnienie



Pawilon ma być siedzibą instytucji popularyzującej wiedzę związaną z ekologią. Naszym zdaniem powienien stać się częścią naturalnego krajobrazu nad brzegiem Wisły. Złożony byłby z drewnianego dachu opartego na licznych, ale wąskich drewnianych kolumnach. Wewnętrzny rząd kolumn podtrzymywałby wewnętrzną partię dachu. Zewnątrzny rząd kolumn podtrzymywałby część dachu wystającą poza obrys wnętrza budynku. Pojedyncze kolumny byłyby ustawione pod kątem, dzięki czemu stawiałyby opór siłom horyzontalnym wiatru. Pawilon byłby przeszklony po obwodzie, a z jego wnętrza roztaczałby się widok na piękne, zielone otoczenie i rzekę.



wybór ilustracji

informacje



main entrance to the courtyard
pawilon edukacyjny i polanka rekreacyjna
flexible working space
pawilon i wieża widokowa
new design of the courtyard
strefa wejścia
side entrance
ławka przy wejściu
side entrance
wnętrze
side entrance
przestrzeń odpoczynku
> >
klient
miasto stołeczne Warszawa

zespół
Tomasz Gancarczyk
Karol Żurawski

współpraca
architektka krajobrazu Martyna Cziszewska
konstruktor Neven Kostic
inżynierka HVAC Iwona Łazarska

2015

English
ENG
  <<          <          >                
Pawilon edukacyjny
x