> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Pawilon Operalab, Warszawa

 
konkurs, 1. nagroda



Mobilny pawilon dla Teatru Wielkiego - Opery Narodowej ma być łatwo adaptowalną przestrzenią do organizacji koncertów, wykładów i wystaw w różnych lokalizacjach w plenerze. Antracytowa kurtyna wyznacza przestrzeń poświęconą sztuce teatru i opery, czyli sztuce obrazu, słowa i muzyki. Jest ciężka, ma zdolność wyciszenia rozpraszającego otoczenia, jego hałasu i światła. Sprzyja skupieniu. Małe otwarcie w zasłoniętej kurtynie wzbudza ciekawość, zaprasza do zgłębienia tajemnicy, która kryje się w środku. Kurtyna jest bardzo plastyczna, daje się kształtować - pawilon z zamkniętej przestrzeni w łatwy sposób staje się przestrzenią otwartą. Jedna przestrzeń – ­wiele miejsc: pawilon umożliwia kreowanie rozmaitych sytuacji. Ciemna płaszczyzna kurtyny jest spokojnym tłem dla bogactwa form, bogactwa światów, które mogą tam zaistnieć. Wiele zależy od wyobraźni przyszłych reżyserów tej przestrzeni.



wybór ilustracji

informacje



main entrance to the courtyard
widok zewnętrzny
flexible working space
pawilon w specyficznym zastanym kontekście
new design of the courtyard
wystawa unoszona by zrobić miejsce wydarzeniom
side entrance
koncert
side entrance
fasada istniejącego budynku jako scenografia
side entrance
kurtyna częściowo uniesiona
side entrance
kawiarnia
> >
klient
Teatr Wielki - Opera Narodowa

autor
Karol Żurawski

współpraca
konstruktor Neven Kostic

2013

English
ENG
  <<          <          >                
Pawilon Operalab
x