> >

KAROL ŻURAWSKI

 
atelier projektowe





Szkoła w Zurychu

 
konkurs, IV runda



Wszystkie pomieszczenia służące nauce umieszczone są po obwodzie budynku i są dobrze doświetlone naturalnym światłem. Wewnętrzna klatka schodowa jest rozjaśniona świałem słonecznym wpadającym z góry przez dach. Konstrukcja budynku jest kompozytowa: płyty stropowe są betonowe, kolumny wykonane z drewna. Wymiary kolumn różnią się pomiędzy piętrami ze względu na różnicę w ciężarze jaki dźwigają. Ściany nie niosą obciążeń i są zbudowane z lekkich, drewnianych paneli. W związku z tym układ ścian i pomieszczeń daje się modyfikować i może być łatwo dopasowany do zmian zachodzących w programie nauczania.



wybór ilustracji

informacje



schule allmend, outside
wejście
flexible working space
schody doświetlone od góry, 3. piętro
new design of the courtyard
place zabaw na 4. piętrze
> >
klient
miasto Zurych

zespół
Patrycja Dyląg
Zofia Roguska
Karol Żurawski

współpraca
konstruktor Neven Kostic

2016

English
ENG
  <<          <          >                
Szkoła w Zurychu
x